Van 60 tot 91: je bent nooit te oud om te dansen!

Vaak wordt er gedacht dat als je eenmaal 'oud' bent veel dingen niet meer mogelijk zullen zijn. Elke maandag laten 90 ouderen mij zien dat dat alles behalve waar is! Bij Florence geef ik samen met Shamir Matheu salsa lessen voor 60+. Van koppels die net 60 zijn tot een 91-jarige heer!

Vorig jaar kwam ik samen met Florence op het idee om naast het 60+ ensemble wat ik leid, ook salsa aan te bieden. Op de dag van de eerste proefles stonden we allemaal met open mond: er stond meer dan 100 man. Waar we een aantal van 25 hadden verwacht bleek salsa enorm populair. Naast een aantal paren die ervaring hadden met stijldansen en sommigen ook al een beetje met salsa, stonden er heel veel ouderen met helemaal geen danservaring.

Uiteindelijk zijn hieruit drie vaste groepen gekomen en is het elke maandagmiddag swingen! Na een opzwepende merengue opwarming gaan we rustig met de stappen van de salsa aan de slag. Eerst de dames tegenover de heren en daarna in koppels. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van deze mensen. Salsa is geen makkelijke dans en je moet een hoop onthouden en tegelijkertijd doen.  Soms zijn ze na een week een deel weer vergeten en niet iedereen krijgt elke pasje onder de knie. Ook is fysiek soms niet meer alles mogelijk maar desondanks komen ze elke week terug met een grote glimlach en blijven ze oefenen. Het is geweldig om te zien hoe iedereen hier op zijn eigen tempo meedoet en iedereen elkaar helpt en geduld heeft met elkaar. In de afgelopen weken hebben wij ieder zien groeien op zijn eigen manier en zo zie je maar: je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en al helemaal nooit te oud om te dansen!

Deze ‘ouderen’ (de term is ineens niet meer passend..) inspireren mij om te genieten en binnen je eigen kunnen te groeien en je eigen grenzen in de gaten te houden. Ik heb vaak te weinig geduld heb met mezelf en wil nog wel eens over mijn eigen grens heen gaan omdat ik wil presteren(en zo bijvoorbeeld een blessure opliep met dansen). Deze mensen weten wat ze lichamelijk wel of niet kunnen en weten wanneer ze even pauze nodig hebben of een beweging even niet meedoen. Ze zijn niet bezig met wat anderen vinden. De muziek gaat aan en ongeacht of ze de pasjes kunnen, ze genieten met volle teugen van het dansen. Waar ik vaak bezig ben of ik het wel perfect doe of hoe het eruit ziet, was dit voor mij weer een wake-up-call dat dat niet is waarom ik ooit met dansen ben begonnen. Dansen geeft mij een fantastisch vrij gevoel en met dansen kan ik alles loslaten. Ongeacht dat ik wil blijven groeien in mijn dans, er van genieten en af en toe alles los te laten is toch wel het belangrijkste wat er is.

Inmiddels spreid het woord zich en werken we toe naar een optreden in het Zuiderpark in juni.  Ken jij nog ouderen die wel salsa zouden willen dansen? Ze zijn van harte welkom op de maandag bij Florence op de Steenhouwersgaarde!