The Mystifiers

Afgelopen maanden had ik de kans om onderdeel te zijn van een geweldig project in Amsterdam, namelijk The Mystifiers. Het doel van deze groep is nieuwe muziek te creëren en creatieve ideeën te delen door amateurmusici met een dak- en thuisloze achtergrond. 

Maaike van der Linde en Guy Wapa organiseren dit project. Ik heb tijdens mijn master op het Koninklijk Conservatorium gewerkt met Guy Wampa en zo was ik op de hoogte van dit project.

Guy en Maaike nodigen professionele muzikanten en studenten van het Conservatorium uit om deel te nemen aan dit project en mee te spelen en te creëren samen met de deelnemers. Ik vond dit een heel mooi initiatief en heb in mei een week  in Amsterdam samen met deze mensen muziek gemaakt.

 Waar ik in eerste instantie een laag muzikaal niveau verwachtte van de deelnemers hebben zij mij totaal verbaasd. Ik weet weinig over de achtergrond van deze mensen, behalve dat ze veel hebben meegemaakt en dat je in de communicatie en sociale omgang merkt dat dit wat anders gaat. Maar het mooie is dat we dit ook niet hoeven te weten. Ons doel was om deze kwetsbare mensen een veilige en creatieve omgeving te bieden waar ze zichzelf op muzikaal en sociaal gebied kunnen ontwikkelen.

En wat voor stukken zijn hier uiteindelijk uitgekomen! Een aantal van hen zijn fantastische muzikanten en spelen menigeen eruit. Ze kwamen met verschillend materiaal aanzetten; van jazzstukken, eigen geschreven teksten, prachtige tekeningen tot opgenomen tapes. Met dit materiaal zijn we samen aan de slag gegaan en zijn er nummers gemaakt.  Het is prachtig om hen te zien genieten en stralen op het moment dat een idee in hun hoofd werkelijkheid wordt.

Het hoogtepunt waren de afsluitende concerten in de Volta en Paradiso waar de deelnemers de kans hadden op het podium te laten zien wat we samen gecreëerd hadden. 

Het was voor mij een hele bijzondere ervaring en ik ben heel trots dat ik deel uitmaak van deze groep. Een hele diverse groep met heel veel verschillende persoonlijkheden en mensen met diverse achtergronden. Waar het uiteindelijk om draait is iedereen de kans geven om zichzelf te zijn en zichzelf te laten zien en elkaar hierin te steunen. Ik heb hier momenten meegemaakt die me heel dierbaar zijn en ik denk dat de maatschappij nog wat kan leren van dit soort projecten.

Hou The Mystifiers in de gaten want dit is nog maar het begin!