Out of your comfort zone

We kennen het allemaal. Zweethanden, klotsende oksels en het schaamrood op de kaken. Angst om te falen.

Ik wil dit doen, maar ik weet niet of ik het kan.. Wat zullen anderen ervan vinden?

Ik ken dit als geen ander maar ben drie jaar geleden begonnen met het overwinnen van een bepaalde onzekerheid. Dit heeft mij zoveel gebracht dat ik daar een blog over heb geschreven. Heb jij wel eens de wens om iets te doen maar je doet het niet uit angst? Lees mijn blog en zie wat het kan opleveren als je je hier overheen zet!

We kennen het allemaal. Zweethanden, klotsende oksels en het schaamrood op de kaken. Het moment dat je iets moet doen waarvan je niet zeker weet of je het wel kan.

Dit kan ik niet ..
Mijn hele leven heb ik gedacht dat bewegen niet iets voor mij was. Als kind had ik evenwichtsproblemen, en gymlessen en danslessen waren drama voor mij. Ik zat totaal niet lekker in mijn lichaam, en zat liever aan de kant te kijken. Ik werd zenuwachtig van sportdagen en sporttesten. Voor mijn gevoel had ik geen controle over mijn lichaam, maar wel over mijn handen en daarom vond ik mijn plekje achter de piano. Uiteindelijk kwam ik op het Conservatorium terecht. De reis die ik daar heb afgelegd is weer een heel ander verhaal, maar waar ik jullie over wil vertellen is iets wat klein begon, maar uiteindelijk een groot deel van mijn leven is geworden.

4 jaar geleden ben ik op advies van mijn pianodocente een salsa les gaan volgen. En dan niet om te spelen, maar om te bewegen. Dit zou goed zijn voor mijn ritmegevoel en me helpen om losser piano te gaan spelen. Ik had wel behoefte aan wat nieuws en iets wat mijn pianospel zou verbeteren, niet wetende dat ik een paar jaar later misschien nog wel meer met dans bezig ben dan met muziek.

Loslaten
Toen ik een jaar of 20 was ben ik wel begonnen met fitnessen op advies van mijn fysio en leerde ik mijn lichaam beter kennen. Ook durfde ik af en toe naar een zumba lesje op de sportschool, zolang ik maar niet naar mezelf hoefde te kijken in de spiegel. Maar na de eerste paar salsa lessen was ik verkocht en maakte ik me niet druk om hoe het eruit zag. Het enige wat ik wist was dat het me een heerlijk gevoel gaf en dat ik hier enorm vrolijk van werd. Ik kon eindelijk het oordeel over mezelf loslaten en me overgeven aan mijn gevoel. In Den Haag kun je op verschillende plekken bijna elke avond wel ergens dansen, en hier was ik het eerstvolgende jaar altijd te vinden. Ik wilde dit kunnen, en ook zo goed mogelijk. Ik zag sommige danseressen dansen, en dacht: ‘wauw, dat wil ik net zo mooi kunnen’. Ik werd veel gevraagd om te dansen en durfde langzaamaan te geloven dat ik misschien niet zo slecht was. Ik zocht een plek waar ik kon groeien en heb, nadat verschillende mensen vertelden dat ik dat moest proberen, ‘auditie’  gedaan bij het showteam van Bachata Passion.

Step by step
De eerste keer spinoefeningen kan ik mij nog goed herinneren, bijna kotsend hing ik boven de wc. Mijn enige danservaring waren wat salsa lessen, verder heb ik alles geleerd op de dansvloer. Ik had geen enkele basistechniek of danservaring, maar door de support van het team en mijn trainers heb ik doorgezet en niet opgegeven. Inmiddels dans ik nu 3 jaar bij Bachata Passion en is het mijn tweede familie geworden. Ik dans shows, geef les en durf mezelf een danseres te noemen. Nog steeds moet ik wekelijks bepaalde angsten overwinnen, wat soms stress oplevert. Maar me uiteindelijk weer een stap verder helpt en dat ik nu durf te zeggen dat ik trots ben op wat ik bereikt heb tot nu toe.

Uiteindelijk gaat het allemaal om geloven in jezelf. Ik heb dit altijd gekund, alleen altijd aan mezelf getwijfeld en mezelf verteld dat het niets voor mij is. Puur uit de angst om te falen. Dansen heeft me laten voelen hoe heerlijk het is om vrij in je lichaam te zitten en al het andere om je heen los te laten en niet teveel na te denken maar gewoon te doen!

Dus denk je al een tijdje 'ik zou graag dat ene ding willen doen?' Maar je twijfelt of je het kunt? Get off your ass, and go do it!
Heb jij wel eens iets overwonnen of is er iets wat je graag zou willen doen maar weet je niet hoe? Deel het met ons!